Carcinomul bazocelular – Factori de risc si Preventie

Carcinomul bazocelular, denumit si epiteliom bazocelular, este cel mai des intalnit tip de cancer de piele, reprezentand 8 din 10 cazuri. Acest tip de cancer se dezvolta in celulele bazale ale epidermei (stratul exterior al pielii) si apare, de cele mai multe ori, in zonele corpului care sunt expuse in mod frecvent la soare.

De regula, epiteliomul bazocelular creste foarte lent si rar se extinde dincolo de piele.

Simptomele carcinomului bazocelular

Pe masura ce se dezvolta, carcinomul bazocelular poate provoca mai multe simptome semnificative. Cu toate acestea, carcinoamele bazocelulare  de obicei nu sunt dureroase, iar pacientii rareori simt ceva iesit din comun. In schimb, semnele sunt in primul rand vizuale. Totusi, daca nu sunt tratate, aceste leziuni pot provoca mancarime, sangerare sau chiar durere. In timp, ele vor invada tesuturile din jurul pielii, chiar si oasele subiacente.

Factori de risc

Conform celor de la Vitta Clinic, exista cativa factori de risc pentru aparitia carcinomului bazocelular, cum ar fi:

Expunerea frecventa a pielii la soare

Expunerea indelungata si frecventa la radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui reprezinta factorul principal de risc pentru cancerul de piele, inclusiv carcinomul bazocelular. Cele 2 tipuri de radiatii UV sunt UVB si UVA.

Radiatiile UVB provoaca arsuri si vezicule. Oamenii de stiinta cred ca acestea cauzeaza majoritatea cancerelor de piele. Carcinomul bazocelular apare, de cele mai multe ori, la persoanele care au fost expuse la radiatii UVB in timpul copilariei si adolescentei, mai ales daca au avut arsuri solare sau vezicule in mod frecvent. Totodata, persoanele care lucreaza afara, petrec mult timp la plaja sau fac sporturi in aer liber au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.

Radiatiile UVA provoaca si ele leziuni ale pielii. Trebuie stiut ca aceste radiatii pot trece prin sticla si nori. Iar expunerea frecventa a pielii la razele UVA poate duce la imbatranire prematura si cancer de piele.

Pielea deschisa la culoare

Persoanele cu pielea deschisa la culoare au mai putina melanina (un tip de pigment al pielii). Melanina da culoare pielii, parului si ochilor. De asemenea, ofera o anumita protectie naturala impotriva soarelui. Cu toate acestea, persoanele cu piele inchisa la culoare, care au mai multa melanina, pot si ele sa dezvolte carcinom bazocelular, insa riscul este mai mic.

Istoricul personal de tumori maligne la nivelul pielii

Riscul de a dezvolta cancer de piele este mai mare la persoanele care s-au confruntat in trecut cu aceasta problema. Conform statisticilor, aproape jumatate dintre persoanele care au avut carcinom bazocelular dezvolta un alt cancer de piele in decurs de 5 ani.

Varsta inaintata

Pe masura ce imbatranim, organismului ii este mai dificil sa repare daunele cauzate de soare. Din aceasta cauza, riscul de a dezvolta cancer de piele este mai mare.

Sistemul imunitar slabit

Persoanele care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare de carcinom bazocelular. Printre acestea se numara persoanele care au HIV, limfom sau leucemie, precum si cele care urmeaza tratament de chimioterapie.

Prevenirea carcinomului bazocelular

Cel mai bun mod de a te proteja de cancerul de piele de orice fel, inclusiv de carcinomul bazocelular, este sa eviti razele ultraviolete ale soarelui. Iti recomandam sa:

  • Aplici crema de protectie solara cu SPF de cel putin 30 cu o jumatate de ora inainte de a iesi afara. Este indicat sa faci acest lucru chiar si in zilele innorate si iarna;
  • Porti imbracaminte care sa iti acopere cat mai mult corpul, palarii cu boruri largi si ochelari de soare;
  • Eviti iesirea afara intre orele 10:00 si 16:00, in special in zilele calduroase de vara;
  • Nu folosesti aparatele de bronzat de tip solar.