De ce permis de conducere ai nevoie pentru a conduce diverse autovehicule in Romania?

Majoritatea oamenilor vor sa conduca. Unii isi doresc sa conduca simple autoturisme, pentru a merge la munca, in vacante si la cumparaturi, altii isi doresc adrenalina unei motociclete iar altii vor sa conduca vehicule mari, construindu-si o cariera la volanul lor.

Daca esti interesat sa conduci diverse autovehicule in Romania, este important sa intelegi ce categorie de permis de conducere ai nevoie pentru fiecare tip de vehicul. In functie de marime, de numar de locuri sau de destinatie, fiecare vehicul necesita un anumit tip de permis de conducere.

Care sunt permisele de conducere pe care le poti obtine in Romania?

Permisiunea de a conduce motociclete – Categorie A

Daca vrei sa conduci motociclete, ai nevoie de categoria A de permis de conducere. In Romania, aceasta categorie se imparte in doua subcategorii:

 • Subcategoria A1: permite conducerea motocicletelor cu o putere maxima de 11 kW si o viteza maxima de 125 km/h.
 • Subcategoria A2: permite conducerea motocicletelor cu o putere maxima de 35 kW.
 • Subcategoria A: permite conducerea motocicletelor de orice putere si dimensiune.

Permisiunea de a conduce remorci si remorci mari – Categorie BE

Daca vrei sa conduci un autovehicul care trage o remorca, ai nevoie de categoria BE de permis de conducere. Aceasta categorie iti permite sa conduci o gama larga de vehicule, cum ar fi:

 • Remorci usoare: sub 750 kg si pana la o lungime de 3,5 metri.
 • Remorci medii: intre 750 kg si 3.500 kg si pana la o lungime de 7 metri.
 • Remorci mari: peste 3.500 kg si o lungime de pana la 12 metri.

Permisiunea de a conduce autoturisme si vehicule comerciale usoare – Categorie B

Daca vrei sa conduci autoturisme si vehicule comerciale usoare, ai nevoie de categoria B de permis de conducere. Aceasta categorie iti permite sa conduci vehicule cu o greutate maxima autorizata de pana la 3,5 tone si pana la 9 locuri. Acest tip de permis iti permite sa conduci o varietate de vehicule, cum ar fi:

 • Autoturisme si masini de familie.
 • Microbuze si autobuze mici.
 • Camionete si furgonete.

Permisiunea de a conduce vehicule comerciale grele – Categorie C si C+E

Daca vrei sa conduci vehicule comerciale grele, ai nevoie de categoria C sau C+E de permis de conducere. Aceste categorii iti permit sa conduci vehicule cu o greutate maxima autorizata de peste 3,5 tone. In functie de greutatea si dimensiunea vehiculului, poti obtine:

 • Categorie C: permite conducerea camioanelor si a autobuzelor cu o greutate maxima autorizata de peste 3,5 tone si pana la 8 locuri.
 • Categorie C+E: permite conducerea camioanelor si a remorcilor cu o greutate maxima autorizata de peste 3,5 tone si o lungime de maximum 12 metri.

Permisiunea de a conduce autobuze mari – Categorie D si D+E

Daca vrei sa conduci autobuze mari, ai nevoie de categoria D sau D+E de permis de conducere. Aceste categorii iti permit sa conduci vehicule cu o greutate maxima autorizata de peste 8 tone si cu mai mult de 9 locuri. In functie de greutatea si dimensiunea vehiculului, poti obtine:

 • Categorie D: permite conducerea autobuzelor cu o greutate maxima autorizata de peste 8 tone si mai mult de 9 locuri.
 • Categorie D+E: permite conducerea autobuzelor si a remorcilor cu o greutate maxima autorizata de peste 8 tone si lungimea maxima de 12 metri.

In functie de tipul de autovehicul pe care doresti sa il conduci, va trebui sa urmezi un curs la o scoala de soferi si sa obtii categoria de permis corespunzatoare. In Brasov, exista numeroase scoli de soferi care ofera instruire pentru toate categoriile de permis de conducere, cum este scoala de soferi Brasov Instructorultau. Inainte sa te inscrii la o scoala de soferi, asigura-te ca iti faci temele si ca alegi o scoala ce iti poate oferi instructori de incredere si bine pregatiti. In felul acesta, vei deveni un sofer bun si responsabil.