Cum să gestionezi temperatura din casă pe timpul verii
Poza de JoanjoCastello pe Pixabay
Vara aduce posibilitatea de a merge la plajă, de a te bucura de haine ușoare și încălțăminte lejeră, de a te bălăngăni în hamac la umbră și de a merge pe munți fără teama temperaturilor joase. Dar tot vara aduce caniculă și un aer încins în camerele casei tale, de unde nu mai știi cum să fugi la orele prânzului încât să nu te sufoci de cald. Află din acest articol cum să gestionezi temperatura din casă pe timpul verii, astfel încât să te bucuri de cât mai multe din orele anotimpului care aduce cele mai multe oportunități de activitate.
Metode prin care să îți răcorești locuința în timpul anotimpului fierbinte
În mod evident, cele mai eficiente în a reduce temperatura și a menține o atmosferă plăcută sunt dispozitivele electronice create în acest scop. Ventilatoarele casnice sunt o idee foarte bună pentru camere mai mici unde aerul condiționat nu și-ar găsi locul. Totuși, pentru camerele mai mari sau pentru cele expuse riscului de a se încălzi puternic, poți găsi aer condiționat online de pe termice-distributie.ro, unde există numeroase modele pentru diferite nevoi și bugete.
Dacă totuși preferi să nu consumi energie electrică pentru a răcori camerele locuinței tale, poți apela și la alte metode, cum ar fi tragerea draperiilor sau jaluzelelor din camerele expuse la soarele amiezii. Razele solare pot crește temperatura într-o cameră chiar mai mult decât cea de afară, dacă geamurile rămân închise și neacoperite. Însă, dacă păstrezi o formă de aerisire (rabatarea ferestrelor e suficientă) și obstrucționezi trecerea razelor soarelui, camera ar trebui să păstreze o temperatură normală. Dacă acoperirea ferestrelor ar însemna să ai prea puțină lumină, și simți necesar să aprinzi becurile, e important să știi că becurile incandescente contribuie la creșterea temperaturii din interior, în timp ce becurile LED nu au un astfel de efect și de asemenea consumă mai puțin.
O altă metodă ce nu implică consum de energie este să gătești în timpul dimineții și masa pentru amiază, fiindcă aragazul și cuptorul pot crește enorm temperatura într-o cameră deja încălzită. Acest sfat e cu atât mai aplicabil dacă bucătăria nu este decomandată, ci e unită cu sufrageria ori chiar cu dormitorul, în cazul unor garsoniere. De asemenea, gestionarea locală a temperaturii, în fiecare cameră, e și ea importantă. Dacă o cameră are o poziție care o face să se încălzească mai puternic (e pe colțul blocului pe partea sudică sau sud-vestică / nu e izolată), încearcă să ții ușa acelei camere închise, pentru ca aerul fierbinte din ea să nu se împrăștie în restul casei. De asemenea, dacă dorești să răcorești doar o singură cameră cu aerul condiționat, ține ușile acelei camere închise, pentru a nu lăsa aparatul „să meargă în gol” în încercarea de a menține răcoarea atunci când temperatura e caldă în camerele vecine.
În final, e important să ții minte că nu doar modul în care gestionezi temperatura din casă influențează starea ta de bine vara. E relevant să porți haine care să te lase să respiri, precum cele din materiale ca bumbacul și inul. De asemenea, contează enorm hidratarea corespunzătoare și dușurile cu apă mai rece, pentru reglarea temperaturii corpului.